00:15
Alvis Cars FV102 Striker - ПТРК (Великобританія) 1975

Категорія бронетехніки - бойова броньована машина (ББМ). Субкатегорія ББМ - протитанковий ракетний комплекс (ПТРК). Субкатегорія ПТРК - винищувач танків. Тип шасі - гусеничне. БТОТ (озброєння) - ракетно-кулеметне. Категорія двигуна - бензиновий. Тип трансмісії - МТ.

Загальні відомості
У армії Великобританії, самохідна пускова установка ПТКР FV438 Swingfire, на базі застарілого гусеничного БТР FV432, перебуває на озброєнні, з початку 1970-х років. Проте, вже в 1976 році, у війська поступив новий самохідний ПТРК FV102 Striker, створений на основі гусеничного БТР FV103 Spartan (з сімейства бойових машин, розроблених на основі легкого танка FV101 Scorpion), фірми Alvis. Ракети виготовила фірма British Aerospace Defence Limited. 
У задній частині корпусу БТР, був розташований броньований пакет з 5 ПТКР Swingfire, в транспортно-пускових контейнерах. Над командирською вежею машини, встановили 7,62-мм кулемет, а на передньому похилому броньовому листі - змонтували 2 пакети, по 4 димові гранатомети, для постановки димових завіс. Крім того, у машини усередині, є ще 5 запасних контейнерів з ПТУР, для установки яких, розрахунок виходить з машини назовні. Бойовий розрахунок ПТРК, складається з командира, оператора і механіка-водія.
Для стрільби, машина розвертається в напрямі на мету, броньований пакет з ракетами, піднімається на кут до 45°, прицільне пристосування наводиться на мету і робиться пуск ракет. ПТКР Swingfire першого покоління, з кумулятивною бойовою частиною, відразу після пуску, програмним пристроєм автоматично виводиться на лінію візування мети. Потім здійснюється ручне управління. Для полегшення спостереження ПТКР у польоті, в її хвостовій частині, є інфрачервоний трасер. Швидкість польоту ракети, не більше 260 м/с, але вона здатна пробити броню, завтовшки до 550 мм. Передача команд управління, здійснюється по дротах. Управління польотом можливо, як з машини, так і з виносного пульта. Для обліку поправки на вітер, комплекс має балістичний обчислювач, а для визначення дальності до мети - далекомір.
Робоче місце командира ПТРК, обладнано командирською вежею, з вісьмома призмовими приладами спостереження і монокулярним перископним прицілом з прицільними мірками, для стрільби з кулемета. Оператор розташовується правіше за командира і має перископний приціл змінного збільшення (10х і 1х), для наведення ПТКР. FV102 Striker, також має прилади нічного бачення і систему захисту від зброї масового ураження.
Зараз, серійне виробництво ПТРК FV102 Striker припинене, але він перебуває на озброєнні протитанкових рот мотопіхотних бригад армій Великобританії і Бельгії.

Тактико-технічні характеристики (FV102 Striker)
Екіпаж - 3 людини.
Максимальна дальність стрільби - ? метрів.
Довжина (по корпусу) - 4826 мм.
Ширина (загальна) - 2180 мм.
Висота (по даху вежі) - 2210 мм.
Бойова маса - 8346 кг.
Бронювання корпусу - 60 мм (лоб) і 20 мм (борт).
Подоланна стінка - 0,5 метра.
Максимальний кут підйому - ? відсоток.
Подоланний рів - 2,057 метра.
Подоланний брід - 1,067 метра.
Подоланний брід (з підготовкою) - ? метра.
Діаметр опорного катка - ? мм.
Основне озброєння, складається з 1 пускової установки Swingfire (Боєкомплект - 5 ракет.).
Додаткове озброєння, складається з 1 7,62-мм співісного кулемета (Боєкомплект - 3000 патронів.). 2 димових гранатомета (Боєкомплект - 8 димових гранат.).
Силова установка - 1 бензиновий двигун R6 Jaguar J.60 №1 Mk.100B (190 к. с.).
Питома потужність - 22,68 к. с./тонну.
Перебуває на озброєнні країн: Бельгія, Великобританія.
Статус: роки виробництва - 1975-?, роки експлуатації - з 1976.

Категория: БТТ країн NATO | Просмотров: 60 | Добавил: Купчинский | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar