00:45
Alvis Cars FV4333 Stormer - БТР (Великобританія) 1981

Категорія бронетехніки - бойова броньована машина (ББМ). Субкатегорія ББМ - БТР. Субкатегорія БТР - засіб перевезення особового складу. Тип шасі - гусеничне. БТОТ (озброєння) - гарматно-кулеметне. Категорія двигуна - дизельний. Тип трансмісії - МТ.

Загальні відомості
У 1970-х роках, у Великобританії був розроблений прототип бронетранспортера FV4333, в якому використовувалося багато вузлів і агрегатів, машин сімейства Scorpion. Подальша робота над прототипом, з використанням технології виробництва легкого розвідувального танка FV101 Scorpion, призвела до появи гусеничного бронетранспортера FV4333 Stormer, серійне виробництво якого почалося в 1981 році. 25 машин, були продані Малайзії - 12 бронетранспортерів, були оснащені вежами FVT900 Helio, озброєними 20-мм автоматичною гарматою Oerlikon Contraves і 7,62-мм кулеметом, на інших машинах, стояли башти Thyssen-Henschel ТН1, зі спареними 7,62-мм кулеметами. Три зразка, озброєних американської 25-мм автоматичною гарматою М242, встановленої в двомісної броньованої вежі, були продані в США, для проведення випробувань, в рамках програми LAV (Light Armored Vehicle - легка броньована машина) та подальшої оцінки, в плані можливого прийняття на озброєння.
Стандартна модель бронетранспортера FV4333 Stormer, має закритий корпус, виконаний методом зварювання з листів алюмінієвої броні, яка забезпечує захист від вогню стрілецької зброї і осколків снарядів та мін малого калібру. Верхній лобовий лист, під великим кутом, встановлений над передньою носовою частиною корпусу. Бортові і кормова стінки корпусу, розташовані вертикально. Між бортами і горизонтальним дахом, є скоси. Спереду зліва на даху бронетранспортера, змонтована командирська башточка з оптичними приладами, що забезпечують круговий огляд. У кормі машини, передбачені великі прямокутні двері, для посадки і спішування десанту. Зліва, в передній частині корпусу, розташоване відділення управління з робочим місцем механіка-водія. Праворуч від нього, за переборкой, знаходиться моторно-трансмісійне відділення. За механіком-водієм, розміщується командир машини. Увесь інший простір, відведений під десантне відділення, на даху якого, є великий двостулковий люк. У десантному відділенні, перевозяться вісім піхотинців з повною викладкою. Постійний екіпаж машини, складається з трьох осіб. На командирської башточці, змонтований 7,62-мм кулемет.
В якості силової установки, на бронетранспортері встановлений 6-циліндровий дизельний двигун рідинного охолодження, з турбонаддувом Perkins Т6.3544, який розвиває потужність 184 кВт при 2600 об/хв і дозволяє машині рухатися по дорогах з твердим покриттям, з максимальною швидкістю 80 км/год.
До складу ходової частини, стосовно до одного борту, входять шість обгумованих опорних катків, провідне колесо - переднього і направляюче колесо, заднього розташування. Верхня частина гусеничного ходу, іноді прикривається вузькими алюмінієвими екранами, що мають розширення, в районі ведучого колеса і першого опорного катка.
Після відповідної підготовки, FV4333 Stormer здатний вплав, долати водні перешкоди. Рух на плаву, здійснюється за допомогою перемотування гусениць, при цьому швидкість плавання машини, сягає 5 км/год.
Фірма Alvis, запропонувала 14 варіантів броньованих машин різного призначення, які можуть бути побудовані на базі БТР FV4333 Stormer: інженерна, евакуаційна, санітарна, командно-штабна машина, машина управління, миноукладчик, ЗСУ, самохідний ЗРК, самохідний ПТРК, самохідний 81-мм або 120-мм міномет та інші. Також широкий вибір озброєння, яким може оснащуватися базова машина. На ній можуть монтуватися вежі з 7,62-мм і 12,7-мм кулеметами, 20-мм, 25-мм або 30-мм гарматами, а також з 76-мм або 90-мм знаряддями і пусковими установками ЗКР або ПТКР. У відповідності з вимогами замовника, машина оснащується різним додатковим обладнанням, до складу якого входять: фільтровентиляційна установка, прилади нічного бачення, індивідуальний плавзасіб, блоки зі стрілецькими амбразурами і приладами спостереження, автоматична трансмісія і наземна навігаційна система.
У 1986 році, командування армії Великобританії, обрало БТР FV4333 Stormer, в якості носія ЗРК малої дальності Starstreak HVM (high velocity missile), з 8 зенітними ракетами на пусковій установці. Потреба в такому самохідному ЗРК, здатному забезпечувати прикриття танкових і механізованих підрозділів британської армії, оцінюється в 150 одиниць. Виробництво БТР FV4333 Stormer, триває. Машини цього типу, знаходяться на озброєнні армій Великобританії, Індонезії, Малайзії та Оману.

Тактико-технічні характеристики (FV4333 Stormer)
Екіпаж - 3 людини.
Десант - 8 чоловік.
Максимальна дальність стрільби - ? метрів.
Довжина (по корпусу) - 5270 мм.
Ширина (загальна) - 2764 мм.
Ширина (по гусеницях) - 2310 мм.
Висота (по даху вежі) - 2270 мм.
Бойова маса - 12700 кг.
Бронювання корпусу - ? мм (лоб) і ? мм (борт).
Подоланна стінка - 0,6 метра.
Максимальний кут підйому - ? відсоток.
Максимально-допустимий крен - 60 відсотків.
Подоланний рів - 1,75 метра.
Подоланний брід - ? метра.
Подоланний брід (з підготовкою) - ? метра.
Ширина колії - 1892 мм.
Довжина опорної поверхні гусениці - 3112 мм.
Ширина гусениці - 410 мм.
Число траків - ?.
Діаметр опорного катка - ? мм.
Основне озброєння, складається з 1 20-мм гармати Oerlikon Contraves KAA (Боєкомплект - 100 снарядів.).
Додаткове озброєння, складається з 1 7,62-мм співісного кулемета (Боєкомплект - 200 патронів.).
Силова установка - 1 дизельний двигун R6 Perkins Т6.3544 (250 к. с.).
Питома потужність - 19,68 к. с./тонну.
Перебуває на озброєнні країн: Великобританія, Індонезія, Малайзія, Оман.
Статус: роки виробництва - з 1981, роки експлуатації - з 1981.

Категория: БТТ країн NATO | Просмотров: 72 | Добавил: Купчинский | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar