05:05
ARL AMX-10P - БМП (Франція) 1972

Категорія бронетехніки - бойова броньована машина (ББМ). Субкатегорія ББМ - бойова машина піхоти (БМП). Тип шасі - гусеничне. БТОТ (озброєння) - гарматно-кулеметне. Категорія двигуна - дизельний. Тип трансмісії - МТ.

Загальні відомості
У 1965 році, за замовленням французьких збройних сил, фірма Atelier de Construction d'Issy-les-Moulineaux, приступила до розробки нової бойової машини піхоти, яка повинна була прийти на зміну БМП АМХ-VCI, що перебувала на озброєнні, з 1957 року і вже тоді, вважалася застарілою. У 1968 році, був виготовлений перший прототип і проведена серія випробувань, внаслідок чого, в 1972 році, нова БМП пішла в серійне виробництво, під позначенням АМХ-10Р. Виробництво бойових машин піхоти, було довірено фірмі Atelier de Construction de Rueil. І вже в 1973 році, перші машини, стали поступати на озброєння французької армії, де успішно експлуатуються і до цього дня.
Корпус АМХ-10Р, виконаний за класичною конструктивною схемою і повністю зварений - з алюмінієвих броньових плит, які забезпечують захист екіпажа від вогню стрілецької зброї і осколків артилерійських снарядів малого калібру. Лобова броня корпусу, не пробивається кулями калібру 14,5 мм.
Попереду ліворуч, знаходиться відділення управління. Механік-водій потрапляє в машину, через індивідуальний круглий люк, який відкривається вгору. Його бойовий пост, оснащений трьома одинарними перископами, середній з яких, може замінюватися на пасивний прилад нічного бачення, для водіння машини в нічний час. Справа, в передній частині корпусу, знаходиться силове відділення, яке має в плані, форму латинської букви L. У передній лобовій плиті корпусу, влаштовані жалюзі повітрозабору і викиду повітря. Вихлопні гази, викидаються через отвір, в правій стінці корпусу.
Далі розташовується бойове відділення, з двомісною вежею Toucan 2. Вежа встановлена, зі зміщенням ліворуч, від подовжньої осі машини. Командир БМП, розміщується у вежі ліворуч, а навідник - справа. Обидва ці члени екіпажа, займають свої місця в машині, через люки, які відкриваються з відповідних сторін.
В кормовій частині корпусу, знаходиться десантне відділення, на вісім солдатів з повним викладенням, обладнане індивідуальними доладними сидіннями. Десант потрапляє в машину, через велику рампу в кормовій стінці, яка відкривається за допомогою електричного приводу, або через два люки в даху корпусу БМП. Солдати мають можливість спостерігати за полем бою, через шість перископів - по два з кожного борту і два в рампі. Біля перископів, які встановлені в кормі машини, передбачені амбразури, через які, два солдати десанта, можуть вести вогонь, не покидаючи БМП.
Основне озброєння АМХ-10Р, складається з 20-мм автоматичної гармати М693, встановленої зовні на вежі і спареного з нею, 7,62-мм кулемета. Наведення озброєння, в обох площинах, здійснюється, за допомогою електричних приводів або вручну. У вертикальній площині, гармата наводиться в межах від -8° до +50°, що дозволяє вести боротьбу з повітряними і укритими цілями, а її скорострільність, складає 700 пострілів в хвилину. Гармата має подвійну систему заряджання, що дозволяє навідникові, вибирати тип боєприпасу - осколково-фугасний або бронебійний - залежно від характеру цілі. Гармата М693, дозволяє вести ефективний вогонь, на відстані до 1500 метрів до мети. Бронебійний снаряд, який має початкову швидкість 1300 м/с, на відстані 1000 метрів, пробиває броньову плиту, товщиною 20 мм. Скорострільність кулемета, складає 900 пострілів в хвилину, а дальність його ефективного вогню, не перевищує 1000 метрів. Через відсутність системи стабілізації озброєння, ефективність гармати, відносно невелика - уразити з неї ціль без зупинки, практично, неможливо. Істотним недоліком озброєння, являється також, неможливість знищення броньованих об'єктів - танків. Проте, справедливості ради, слід зазначити, що в машині є дві ручні пускові установки ПТКР Milan, але ведення з них ефективного вогню, можливо, тільки з нерухомої машини. Виробник повідомляє, що залежно від побажань замовників, пускові установки ПТКР, можуть монтуватися на корпусі, з обох боків вежі. Боєкомплект, що возиться на АМХ-10Р, складається з 760 артилерійських пострілів, 2000 патронів до кулемета і 10 ПТКР Milan.
Для ведення вогню, місце навідника обладнане універсальним прицілом ОВ40, який має 6-кратне збільшення в денному каналі і 5-кратне - в нічному. Приціл дозволяє вести спостереження, виявляти і ідентифікувати цілі. У розпорядженні навідника, можуть бути і інші приціли, наприклад денний приціл М406 зі збільшенням, від 2 до 6, або приціл ОВ37 зі збільшеною контрастністю зображення і 6-кратним збільшенням. Командир машини, може вести вогонь, за допомогою денного прицілу М371 зі збільшенням, від 1 до 6. Для ведення вогню по повітряним цілям, використовується коліматорний приціл. Крім того, вежа БМП, обладнана сімома перископами, які забезпечують командирові і навідникові, круговий огляд поля бою.
В якості силової установки, на БМП АМХ-10Р, використовується дизельний двигун Hispano-Suiza HS.115. Цей 8-циліндровий двигун рідинного охолодження, розвиває потужність 221 кВт при 3000 об/хв, а його питома потужність, складає 15,2 кВт/т, що дозволяє бойовій машині, рухатися по дорозі з твердим покриттям, з максимальною швидкістю - 65 км/год.
До складу трансмісії, входять гідрокінетична передача з блокуючою електромагнітною муфтою, механічна коробка швидкостей з попереднім вибором передач (чотири вперед і одна назад) і пневматичним управлінням, механізм повороту і передатний вал, для водометних рушіїв. Двигун, разом з трансмісією, складає дуже компактний агрегат, на заміну якого в польових умовах, вимагається, не більше двох годин.
Ходова частина АМХ-10Р полягає, стосовно одного борту, з п'яти обгумованих опорних катків, провідного колеса - переднього розташування і направляючого колеса - заднього, трьох підтримувальних роликів і гусениці з гумовометалічними шарнірами і знімними гумовими накладками. Опорні катки, пов'язані з торсіонними валами, через балансири - таке рішення, широко застосовувалося, майже в усіх бойових гусеничних машинах, того періоду. Для погашення вібрації, перші і останні опорні катки, оснащувалися гідравлічними амортизаторами.
БМП АМХ-10Р, являється плаваючою машиною. Рух по воді, забезпечують два водометні рушії, які наводяться в дію від коробки передач, через передатний вал. Водомети встановлені в кормі машини, по обидві сторони від рампи і при подоланні водної перешкоди, дозволяють машині, розвивати швидкість - 7 км/год. Окрім водометів, БМП обладнана, двома косозубими помпами (одна в силовому відділенні, друга - в десантному), які відкачують воду, що поступає всередину корпусу, і хвилевідбійним щитком. Хвилевідбійний щиток, встановлений в передній частині корпусу і лежить на його верхній лобовій плиті. Під час плавання, він піднімається, за допомогою гідравлічного приводу, яким управляє механік-водій.
До складу додаткового устаткування АМХ-10Р, входять, спарений з гарматою, прожектор-шукач РН9А, який встановлений на вежі і чотири димові гранатомети, з електричним запалом. Гранатомети встановлені на кормі корпусу, по два з кожного борту. Стандартне устаткування, включає систему захисту від зброї масового ураження, систему пожежогасіння в силовому відділенні і систему підігрівання.
Всього, до 1987 року, було зроблено, більше 1700 БМП АМХ-10Р і машин, розроблених на його базі. Сьогодні, бойова машина піхоти АМХ-10Р (у тому числі і її модифікації), перебуває на озброєнні армій Франції, Саудівської Аравії, Греції, Катару і Сінгапуру.

Модифікації (AMX-10P)
АМХ-10Р 25 IVC - бойова машина піхоти.
АМХ-10Р - самохідний 120-мм міномет.
АМХ-10Р Marine - бронетранспортер.
AMX-10P Milan - протитанковий ракетний комплекс.
AMX-10 AMB - санітарно-евакуаційна машина.
AMX-10 ECH - машина технічного забезпечення.
AMX-10 НОТ - протитанковий ракетний комплекс.
AMX-10 РАС 90 - машина вогневої підтримки.
AMX-10 PC - бойова розвідувальна машина.
AMX-10 RATAC - бойова розвідувальна машина.
AMX-10 RAV - машина підвозу боєприпасів.
AMX-10 SAO - машина передових артилерійських спостерігачів.
AMX-10 SAT - машина передових артилерійських спостерігачів.
AMX-10 ТМС 81 - самохідна гармата-міномет.
AMX-10 VAO - машина передових артилерійських спостерігачів.

Тактико-технічні характеристики (AMX-10P)
Екіпаж - 2 людини.
Десант - 8 чоловік.
Довжина (по корпусу) - 5900 мм.
Ширина (загальна) - 2830 мм.
Висота (по даху вежі) - 1950 мм.
Бойова маса - 14500 кг.
Максимальний кут підвищення знаряддя - +50 градусів.
Максимальний кут відміни гармати - -8 градусів.
Подоланна стінка - 0,7 метра.
Максимальний кут підйому - 60 відсоток.
Максимально-допустимий крен - 30 відсотків.
Подоланний рів - 2,1 метра.
Довжина опорної поверхні гусениці - 2930 мм.
Ширина гусениці - 425 мм.
Основне озброєння, складається з 1 20-мм гармати M693 (Боєкомплект - 760 снарядів.).
Додаткове озброєння, складається з 1 7,62-мм співісного кулемета (Боєкомплект - 2000 патронів.). 2 димових гранатомета.
Силова установка - 1 дизельний двигун V8 Hispano-Suiza HS.115 (260 к. с.).
Питома потужність - 17,93 к. с./тонну.
Перебуває на озброєнні країн: Греція, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Франція.
Статус: роки виробництва - 1972-1994 (1750 одиниць), роки експлуатації - з 1973.

Категория: БТТ країн NATO | Просмотров: 63 | Добавил: Купчинский | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar